Langdurige zorg

Aanvulling landelijk inkoopkader 2022 en 2023 voor transitiemiddelen Wlz

VWS stelt voor 2022-2026 transitiemiddelen beschikbaar voor de Wlz om een aantal veranderingen in de langdurige zorg mogelijk te maken.

In het coalitieakkoord en de voorlopige kaderbrief van 7 juli jongstleden staan een aantal maatregelen die nodig zijn om kwalitatief goede langdurige zorg organiseerbaar, betaalbaar en toegankelijk te houden. Er liggen uitdagingen op het terrein van arbeidsmarkt, regionale samenwerking en het bevorderen van technologie en innovatie. Een omslag naar anders werken is nodig. Het realiseren van deze veranderingen en besparingen gaat niet vanzelf en daarom komen er dus transitiemiddelen.

Deze transitiemiddelen bestaan uit twee regiobudgetten:

  • Een regionaal stimuleringsbudget Wlz gericht op de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg.
  • Een regiobudget scheiden wonen- zorg voor de ouderenzorg.

In de aanvulling op het Inkoopkader langdurige zorg 2021-2023 ‘Aanvullend inkoopbeleid transitiemiddelen 2022 en 2023’ staat waar deze middelen voor bestemd zijn. Ook de kaders waarbinnen de zorgkantoren afspraken met zorgaanbieders maken over de inzet van deze middelen voor 2022 en 2023 staan in de aanvulling.

De zorgkantoren publiceren ieder voor zich ook een aanvulling op hun regionale inkoopbeleid. Hierin staat meer informatie over welke afspraken het betreffende zorgkantoor maakt in haar zorgkantoorregio(‘s) over de inzet van deze transitiemiddelen en de manier waarop.

Het landelijk aanvullend inkoopbeleid transitiemiddelen 2022 en 2023 is vanaf 8 augustus 2022 beschikbaar via de sites van de zorgkantoren en Zorgverzekeraars Nederland. Het regionale inkoopbeleid met daarin de vertaling naar regionale afspraken, is te vinden op de websites van de zorgkantoren.

Voor cliënten met een intensieve vraag naar ondersteuning en zorg moet de langdurige zorg nu en in de toekomst beschikbaar zijn. Hiervoor blijven de zorgkantoren zich samen met de zorgaanbieders inzetten.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Langdurige zorg

Nu ook informatie over zorgaanbieders te vinden op www.zorgkantoor.nl

De juiste informatie over langdurige zorg in Nederland staat op www.zorgkantoor.nl. Op dit platform kunnen mensen die op zoek zijn naar eenduidige en begrijpelijke informatie over langdurige zorg terecht. Nieuw op www.zorgkantoor.nl is dat er nu ook gezocht kan worden naar zorgaanbieders van langdurige zorg. Deze zorgaanbieders staan in de ZorgAtlas.

Gehandicapte vrouw maakt muziek
Langdurige zorg

NZa, ZN en VGN onderzoeken differentiatie in bekostiging van VG7-prestaties

De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking die behoefte hebben aan zeer intensieve begeleiding, behandeling en verzorging vanwege ernstige psychische en/of gedragsproblemen (zorgprofiel VG7) staat al enkele jaren onder druk. De tarieven voor deze zorg sluiten niet goed aan bij de zorg die deze mensen nodig hebben. Daarom onderzoeken de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gezamenlijk twee sporen op weg naar een passende oplossing.

Mensen houden elkaars handen vast
Geestelijke gezondheids­zorg

Zorgverzekeraars vragen stevige maatregelen om wachttijden gespecialiseerde ggz te verminderen

Zorgverzekeraars Nederland vraagt in een brief aan de Tweede Kamer om stevige maatregelen die helpen om de gespecialiseerde ggz beter toegankelijk te maken. Zorgverzekeraars werken al jaren intensief samen met de ggz-sector om de wachttijden voor gespecialiseerde ggz te verkorten. De huidige maatregelen zijn niet voldoende; veel mensen met ernstige mentale klachten moeten nog steeds te lang wachten (langer dan de Treeknorm) op diagnostiek en een gespecialiseerde behandeling.

Bekijk alle berichten