Zorgkantoren lanceren landelijke website met informatie over langdurige zorg
Zorgkantoren, verenigd in Zorgverzekeraars Nederland, hebben vandaag een nieuwe landelijke website gelanceerd met publieksinformatie over de langdurige zorg: www.zorgkantoor.nl. Zij willen daarmee mensen tijdig voorzien van begrijpelijke informatie. Voor veel mensen is het een zoektocht om alle relevante informatie te vinden. Zeker als zij nog aan het begin staan van het zorgtraject en zich willen oriënteren op langdurige zorg. Daarom is het initiatief genomen voor deze nieuwe landelijke website. De site leidt mensen ook door naar het zorgkantoor van hun regio zodat zij daar vervolgens verder geholpen kunnen worden.
Zorgkantoren en zorgverzekeraars willen iedereen die in aanmerking wil komen voor langdurige zorg tijdig informeren. Vooral als mensen nog niet de weg hebben gevonden naar het zorgkantoor van hun eigen regio. Nederland telt 31 zorgkantoren die de langdurige zorg uitvoeren voor cliënten in hun regio. In de praktijk blijkt dat lang niet iedereen direct de weg weet te vinden naar het zorgkantoor van zijn of haar regio. Daarom hebben de gezamenlijke zorgkantoren het initiatief genomen om een landelijke website te lanceren: www.zorgkantoor.nl
Algemene informatie
De website biedt algemene informatie over het aanvragen van langdurige zorg en legt uit welke verschillende keuzes er gemaakt kunnen worden. De leveringsvormen zowel thuis als bij een zorgaanbieder of met een persoonsgebonden budget worden uitgelegd. Er is ook informatie te vinden over wie wat betaalt en welke kosten er zelf betaald moeten worden. Verder verstrekt de website informatie over waar mensen terecht kunnen voor cliëntondersteuning en informatie over de rol van zorgkantoren. De website leidt mensen, op basis van hun postcode, eenvoudig door naar het juiste zorgkantoor. Heeft men eenmaal de weg gevonden naar het juiste zorgkantoor dan kan het desbetreffende zorgkantoor cliënten verder informeren en desgewenst helpen bij de diverse mogelijkheden.
Vervolg
Naast algemene informatie gaat de site verder in op verpleging & verzorging in de langdurige zorg. In een volgende fase wordt het platform verder uitgebreid met informatie over gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Op langere termijn willen de zorgkantoren via de site ook concrete keuzehulp bieden om mensen te ondersteunen in hun keuze voor een zorgaanbieder.
Eigen regie
Zorgkantoren zijn ervoor verantwoordelijk dat iedereen met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Ze willen hun cliënten voorzien van goede en toegankelijke langdurige zorg. Ook willen zij (potentiële) cliënten tijdig en helder informeren over alles wat erbij komt kijken om langdurige zorg te krijgen en wat de verschillende mogelijkheden zijn. Met het nieuwe landelijke platform dragen zorgkantoren bij aan meer eigen regie bij cliënten en meer inzicht voor iedereen die zich in een vroeg stadium wil oriënteren op langdurige zorg.
Uitgelichte artikelen

Pilot Morele Beraadkamer Meerzorg krijgt een vervolg
Wat is passende meerzorg? Wat speelt er in de beoordeling van meerzorg? En hoe houden we voldoende rekening met alle rechten, belangen en wensen van de betrokkenen bij meerzorg? Met morele oordeelsvorming probeert de pilot Morele Beraadkamer Meerzorg (MBM) handvatten te geven om deze vragen te beantwoorden. Zo is in één van de vijf dilemma’s die de Morele Beraadkamer Meerzorg heeft behandeld, gekeken naar het besluit om een zeer hoog budget meerzorg toe te kennen aan de zorgaanbieder versus het besluit om de meerzorg substantieel en verantwoord af te bouwen. Om nog meer inzicht te krijgen op wanneer je moreel het juiste doet, krijgt de pilot vanaf oktober 2023 een vervolg.

1-jaar-IZA-blog: Samen werken in de regio aan toekomst van de zorg
Het Integraal Zorg Akkoord (IZA) is iets meer dan een jaar geleden gesloten. De betrokken partijen kunnen terugkijken op een jaar waarin hard is gewerkt en veel resultaten zijn geboekt. Zoals bijvoorbeeld de totstandkoming van het IZA-fonds wijkverpleging – een samenwerking tussen Zorgthuisnl, ActiZ en ZN – en de opschaling Meer Tijd voor de Patiënt bij de huisartsen (MTVP). Afgelopen juni zijn alle regiobeelden opgeleverd. Deze regiobeelden laten alle partijen in de regio inzien op welke transformatie(s) de samenwerking zich moet gaan richten.

ZN: gebrek aan bestaanszekerheid grote bedreiging gezondheid Nederlanders
Zorgverzekeraars maken zich zorgen over de groeiende groep Nederlanders die onvoldoende bestaanszekerheid hebben. Steeds meer volwassenen en kinderen lopen gezondheidsschade op omdat ze door geldgebrek geen toegang hebben tot bijvoorbeeld goede voeding, een geschikte woning, sport en lichamelijke verzorging. Door onvoldoende hulp bij maatschappelijke problemen is de gezondheidszorg het vangnet voor veel mensen. De zorg raakt hierdoor overbelast en door de toegenomen vergrijzing dreigt de toegang tot zorg in gevaar te komen.