Zorgverzekeraars blijven bezorgd over medicijntekorten ondanks daling in 2024
Zorgverzekeraars zijn bezorgd over medicijntekorten. Ook andere partijen blijven hierover zorgen houden, ook al blijken de tekorten in de laatste cijfers van de KNMP over 2024 wel te zijn gedaald. Medicijntekorten hebben een grote impact op patiënten en zorgaanbieders. Zorgverzekeraars nemen hun verantwoordelijkheid. Ze hebben al maatregelen genomen door hun inkoopbeleid (preferentiebeleid) aan te passen en werken aan extra maatregelen.

Vandaag, op de jaarlijkse Dag van Verantwoord Medicijngebruik, staan geneesmiddelentekorten centraal. Helaas hebben we daar al lange tijd mee te kampen. Medicijntekorten zijn lastig en complex. Ze zijn internationaal en hebben meerdere oorzaken. Zo zijn er productie- en leveringsproblemen in bijvoorbeeld India of China, die de aanlevering van medicijnen bemoeilijken.
Onderzoek naar oorzaken en oplossingen
Om beter inzicht te krijgen in wat zorgverzekeraars kunnen doen, hebben ze vorig jaar onderzoek laten doen naar oorzaken en oplossingen aan de hand van hun eigen gegevens. Dit onderzoek van Gupta Strategists, op basis van data van zorgverzekeraars en openbare gegevens van de Stichting Farmaceutische Kengetallen, laat onder andere zien dat ook de door zorgverzekeraars ingekochte, zogenoemde preferente middelen, tekorten laten zien.
Er blijkt daarnaast dat er géén oorzakelijk verband is tussen het preferentiebeleid van zorgverzekeraars en de tekorten. Maar omdat een groot deel van de medicijnen onder het preferentiebeleid valt, raken de tekorten deze geneesmiddelen wel.
Maatregelen getroffen
Zorgverzekeraars hebben eerder al verschillende maatregelen getroffen. Zo laten ze het preferentiebeleid los op het moment dat een tekort zich aandient. En kopen ze om beurten medicijnen in, zodat medicijnleveranciers meer gelegenheid krijgen om het preferente middel aan te bieden. Zorgverzekeraars hebben de aanbevelingen uit het onderzoek van Gupta Strategists ter harte genomen en treffen aanvullende maatregelen.
Samen op zoek naar oplossingen
Apothekersorganisatie KNMP maakt vandaag op haar website bekend dat het aantal absolute tekorten in 2024 is gedaald ten opzichte van een jaar eerder, van 2292 naar 1565. ‘’Elk tekort is er een te veel, daarom willen wij samen met de apothekers en de andere partijen komen tot meer oplossingen. Daar hebben we de KNMP bij nodig, ’’ zegt directeur Petra van Holst van ZN.
Uitgelichte artikelen

Verzekeraars in hoger beroep over inkoopprocedure CDK4/6 remmers grotendeels in gelijk gesteld
Op 24 juni 2025 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in de zaak over de inkoopprocedure bij CDK 4/6 remmers (het betreft palbociclib, ribociclib en abemaciclib). CDK 4/6 remmers zijn zeer dure medicijnen voor de behandeling van uitgezaaide borstkanker. Zorgverzekeraars zijn door het hof, op één punt na, volledig in het gelijk gesteld.

Geen CSRD data-uitvraag aan zorgaanbieders in 2026
Zorgverzekeraars en zorgkantoren zijn wettelijk verplicht jaarlijkse over ecologische en sociale duurzaamheid te rapporteren, de zogenaamde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Om de administratieve lasten voor zorgaanbieders niet onnodig te laten toenemen, vragen zorgverzekeraars en zorgkantoren in 2026 geen gegevens bij individuele zorgaanbieders ten aanzien van de duurzaamheidsrapportages over 2025 en 2026. In plaats daarvan maken zij zoveel mogelijk gebruik van bestaande en openbare gegevens.

Wout Adema Regiodirecteur Leger des Heils Goodwillcentra regio Amsterdam
Deze week heeft onze directeur zorg Wout Adema laten weten een nieuwe stap in zijn carrière te gaan maken. Per 1 oktober 2025 wordt Wout Regiodirecteur van het Leger des Heils Goodwillcentra in de regio Amsterdam.