Geestelijke gezondheids­zorg

Regiomonitor eerste helft 2023 beschikbaar

Elk half jaar brengt de Stuurgroep Toegankelijkheid en wachttijden ggz de Regiomonitor uit. De monitor laat de wachttijdcijfers zien per regio (openbare databron Nederlandse Zorgautoriteit) en de voortgang op het instellen van ‘mechanismen’ die door de stuurgroep als randvoorwaardelijk worden beschouwd voor het bijdragen aan de toegankelijkheid van de ggz.

Mensen gaan een gebouw uit en komen binnen

In de zomer van 2023 is de monitor voor de eerste helft van 2023 opgeleverd. De monitor laat de wachttijdcijfers zien per regio (openbare databron Nederlandse Zorgautoriteit, gegevens t/m juni 2022) en de voortgang op de samenwerkings- ‘mechanismen’ die bijdragen aan de toegankelijkheid van de ggz.

Deze samenwerkingsmechanismen zijn:

  • Het instellen van een regionale taskforce (RT): een regionale bestuurlijke samenwerking door zorgaanbieders, patiëntvertegenwoordigers en financiers (gemeenten en zorgverzekeraars).
  • Het instellen van een transfermechanisme (TF) in de regio om daarmee de vrije productie- en contractruimte in de regio optimaal te benutten.
  • Het instellen van een mechanisme van Regionale Doorzettingsmacht (RDM), waaronder onafhankelijke cliëntenondersteuning, om daarmee cliënten niet tussen wal en schip te laten vallen.

Bekijk hier de regiomonitor over eerste helft van 2023.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Ziekenhuisgang waarin een ziekenhuisbed wordt geduwd door een verpleegkundige.

Reactie ZN n.a.v. Kassa-uitzending zaterdag 15 maart 2025

Met zorgbemiddeling helpen zorgverzekeraars mensen succesvol met vragen over hun zorg of de zorg voor hun naasten.

Een man krijgt een infuus
Dure geneesmiddelen

Snelle toegang tot veelbelovende geneesmiddelen voor zeldzame ziekten

Dankzij een nieuwe methode, het Orphan Drug Access Protocol (ODAP), is het gelukt om in korte tijd prijsafspraken te maken voor een medicijn tegen een zeldzame ziekte, in dit geval een zeldzame vorm van ALS. Overeenstemming krijgen over de vergoeding van dergelijke (dure) medicatie is vaak lastig, waardoor het lang duurt voordat patiënten toegang krijgen tot een mogelijk effectieve behandeling. Met ODAP kan dit proces veel sneller verlopen.

Verpleegkundige controleert infuus
Dure geneesmiddelen

Zorgverzekeraars zeer bezorgd na uitspraak inkoopprocedure CDK 4/6 remmers

Zorgverzekeraars zijn zeer bezorgd over het betaalbaar en toegankelijk houden van de zorg na de uitspraak in het kort geding over de gevolgde inkoopprocedure bij zogeheten CDK 4/6 remmers, zeer dure medicijnen tegen uitgezaaide borstkanker. De rechtbank in Arnhem stelde vandaag farmaceutisch bedrijf Novartis grotendeels in het gelijk. De zorgverzekeraars overwegen een hoger beroep.

Bekijk alle berichten