Langdurige zorg

Tante Louise deelt innovatieve ervaringen met ZN

Gelukkige cliënten en gelukkige medewerkers. Dat zijn twee van de doelen waar zorgorganisatie Tante Louise aan werkt. Tijdens een werkbezoek dat ZN aan de Brabantse zorgaanbieder bracht, liet Tante Louise zien hoe sociale en technologische innovatie hun daarbij helpt.

Met initiatieven als VanThuisUit en Anders werken in de zorg heeft Tante Louise de kwaliteit van leven van de mensen voor wie zij ondersteuning en zorg bieden verhoogd. De resultaten laten zien dat bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen terugloopt, er minder valincidenten zijn en de bewoners een beter dag/nachtritme hebben.

De organisatie stimuleert innovatie. Dat begint bij de vragen die er in de organisatie leven. Hoe het anders en beter kan, wordt vanuit de praktijk bekeken. Tante Louise benadert de ontwikkelingen in de zorg positief. Dat de zorg anders moet worden vormgegeven om mensen in de toekomst ook ouderenzorg te kunnen blijven geven, vraagt om creativiteit en biedt kansen om te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Het is daarbij volgens Tante Louise nodig om niet in te zetten op een enkele innovatie, maar juist op meerdere sociale of technologische innovaties. Dan is het effect en de winst groot.

VanThuisUit
ZN kreeg een rondleiding door het inspirerende Onze Stede: een plek waar ouderen terecht kunnen voor begeleiding, behandeling en een keur aan activiteiten. Het zorgconcept VanThuisUit draait om zo gezond en gelukkig mogelijk oud worden op een plek waar je je thuis voelt. De deelnemers worden gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf te doen. Daarbij kijken de medewerkers ook er iets kan worden aangeleerd. De deelnemers wonen hierdoor langer thuis.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Molen met medicijnen in de apotheek

Medicijntekorten hebben mondiale oorzaken; ZN roept op tot gezamenlijke aanpak

Het geneesmiddelentekort is een wereldwijd probleem, dat volgens cijfers van het CBG uit maart 2024 voor 96 procent als belangrijkste oorzaken heeft: problemen met de productie, de wereldwijde stijgende vraag naar medicijnen en problemen met de planning en distributie. Oplossing van dit probleem is een 'veelkoppig monster’, waaraan alle betrokken partijen hun steentje bij moeten dragen. Recentelijk wijzen partijen in de media met enige regelmatig naar zorgverzekeraars als hoofdschuldige aan de medicijntekorten. Dat is onterecht en daarom willen we graag tekst en uitleg geven.

Medisch specialistische zorg

Zorgverzekeraars en kraamzorgorganisaties bundelen krachten in convenant voor kraamzorg in Nederland

Iedere kraamvrouw moet kunnen rekenen op minimaal 24 uur kraamzorg; zo luidt het doel van het nieuwe convenant voor 2024-2025 dat 25 april is gesloten. Bo Geboortezorg en Zorgverzekeraars Nederland hebben afspraken gemaakt om te zorgen dat zelfs in tijden van krapte, iedereen die dat nodig heeft kraamzorg kan krijgen.

Mensen houden elkaars handen vast
Langdurige zorg

Kwaliteitskader woonzorg in de langdurige GGZ deze maand ingediend bij Zorginstituut Nederland

Het kwaliteitskader woonzorg in de langdurige GGZ is af. Na goedkeuring door Zorginstituut Nederland wordt het kwaliteitskader naar verwachting per 1 juli 2024 van kracht.

Bekijk alle berichten