Zorgcontractering 2023
Zorgverzekeraars kopen elk jaar voor miljarden aan zorg in voor hun verzekerden. Daarbij is het uitgangspunt voor verzekeraars om de betaalbaarheid van de zorgpremie en de toegankelijkheid van zorg voor verzekerden te kunnen waarborgen.
Op 1 april maken zorgverzekeraars hun inkoopbeleid voor het komende jaar bekend. Zorgaanbieders leveren normaal gesproken de offerte begin september aan bij de zorgverzekeraar.
De zorgpremie en polisvoorwaarden worden voor 12 november bekend gemaakt. Het is in het belang van verzekerden, die in de daarop volgende periode een keuze moeten maken voor een polis, dat transparant is met welke zorgaanbieder wel en met welke geen contract is gesloten en wat daarvan de gevolgen zijn.
De inkooponderhandelingen van zorgverzekeraars voor 2023 met zorgaanbieders zijn door onder andere de inflatie, hoge energiekosten, CAO-eisen en de toenemende zorgkosten complexer dan ooit. Daarbij is het uitgangspunt voor verzekeraars om de betaalbaarheid van de zorgpremie en de toegankelijkheid van zorg voor verzekerden te kunnen waarborgen. In sommige gevallen is er met zorgaanbieders nog geen overeenstemming bereikt, ook omdat veel aanbieders de offerte pas veel later hebben aangeleverd dan gebruikelijk. Het wreekt zich dat zorgverzekeraars de informatie rond contractering tijdig bekend moeten maken, maar dat die eis er voor zorgaanbieders niet is. In veel gevallen zijn er al wel contracten gesloten.
Zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben samen de verantwoordelijkheid duidelijkheid voor verzekerden te verschaffen. Zorgverzekeraars Nederland begrijpt dat de huidige situatie tot vragen bij verzekerden kan leiden. Wie vragen heeft kan het beste contact opnemen met zijn of haar eigen zorgverzekeraar.
Uitgelichte artikelen

Zorgverzekeraars doen dringende oproep voor een meldpunt medicijntekorten
Zorgverzekeraars pleiten bij het ministerie van VWS voor een onafhankelijk en verplicht meldpunt voor medicijntekorten. Nederland is een van de weinige landen in Europa zonder een centraal meldpunt voor geneesmiddelentekorten. Herhaalde oproepen aan ketenpartijen om informatie te delen met zorgverzekeraars hebben tot nog toe tot niets geleid.

Nieuwe subsidieregeling voor opleiding ziekenhuispersoneel (SO MSZ-regeling)
Vanaf 2025 ondersteunt ZN namens de zorgverzekeraars de nieuwe SO MSZ-regeling voor strategisch opleiden in de medisch-specialistische zorg, waarbij zorgaanbieders via co-financiering subsidie kunnen aanvragen en ZN de helft van het bedrag in vier termijnen uitbetaalt via een standaardovereenkomst op VECOZO.

Zorgverzekeraars Nederland staat achter Hoofdlijnenakkoord Ouderen (HLO)
De ouderenzorg in Nederland staat onder druk. Er komen meer ouderen en minder personeel. Vanuit het belang van hun verzekerden hebben zorgverzekeraars en zorgkantoren, verenigd in Zorgverzekeraars Nederland, intensief meegepraat en meegedacht bij de totstandkoming van het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO). Afgelopen dinsdag maakte demissionair staatssecretaris Vicky Maeijer het overeenkomen van het HLO bekend. Iedereen moet toegang houden tot ouderenzorg. Het uitgangspunt is dat ouderen nu en in de toekomst zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven, met toegang tot ondersteuning en zorg wanneer nodig. Dit akkoord is een goede basis voor verdere uitwerking.