Zorgcontractering 2023
Zorgverzekeraars kopen elk jaar voor miljarden aan zorg in voor hun verzekerden. Daarbij is het uitgangspunt voor verzekeraars om de betaalbaarheid van de zorgpremie en de toegankelijkheid van zorg voor verzekerden te kunnen waarborgen.
Op 1 april maken zorgverzekeraars hun inkoopbeleid voor het komende jaar bekend. Zorgaanbieders leveren normaal gesproken de offerte begin september aan bij de zorgverzekeraar.
De zorgpremie en polisvoorwaarden worden voor 12 november bekend gemaakt. Het is in het belang van verzekerden, die in de daarop volgende periode een keuze moeten maken voor een polis, dat transparant is met welke zorgaanbieder wel en met welke geen contract is gesloten en wat daarvan de gevolgen zijn.
De inkooponderhandelingen van zorgverzekeraars voor 2023 met zorgaanbieders zijn door onder andere de inflatie, hoge energiekosten, CAO-eisen en de toenemende zorgkosten complexer dan ooit. Daarbij is het uitgangspunt voor verzekeraars om de betaalbaarheid van de zorgpremie en de toegankelijkheid van zorg voor verzekerden te kunnen waarborgen. In sommige gevallen is er met zorgaanbieders nog geen overeenstemming bereikt, ook omdat veel aanbieders de offerte pas veel later hebben aangeleverd dan gebruikelijk. Het wreekt zich dat zorgverzekeraars de informatie rond contractering tijdig bekend moeten maken, maar dat die eis er voor zorgaanbieders niet is. In veel gevallen zijn er al wel contracten gesloten.
Zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben samen de verantwoordelijkheid duidelijkheid voor verzekerden te verschaffen. Zorgverzekeraars Nederland begrijpt dat de huidige situatie tot vragen bij verzekerden kan leiden. Wie vragen heeft kan het beste contact opnemen met zijn of haar eigen zorgverzekeraar.
Uitgelichte artikelen

Kostprijsonderzoek NZa tarieven tandheelkunde en orthodontische zorg 2026
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 2 juli jongstleden haar kostprijsonderzoek tarieven tandheelkundige en orthodontische zorg 2026 gepubliceerd.

Verzekeraars in hoger beroep over inkoopprocedure CDK4/6 remmers grotendeels in gelijk gesteld
Op 24 juni 2025 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in de zaak over de inkoopprocedure bij CDK 4/6 remmers (het betreft palbociclib, ribociclib en abemaciclib). CDK 4/6 remmers zijn zeer dure medicijnen voor de behandeling van uitgezaaide borstkanker. Zorgverzekeraars zijn door het hof, op één punt na, volledig in het gelijk gesteld.

Geen CSRD data-uitvraag aan zorgaanbieders in 2026
Zorgverzekeraars en zorgkantoren zijn wettelijk verplicht jaarlijkse over ecologische en sociale duurzaamheid te rapporteren, de zogenaamde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Om de administratieve lasten voor zorgaanbieders niet onnodig te laten toenemen, vragen zorgverzekeraars en zorgkantoren in 2026 geen gegevens bij individuele zorgaanbieders ten aanzien van de duurzaamheidsrapportages over 2025 en 2026. In plaats daarvan maken zij zoveel mogelijk gebruik van bestaande en openbare gegevens.