Transformatieplannen

IZA voorbeelden Film 2

Stap binnen in de boeiende wereld van de zorgtransformatie! Ontdek hoe zorgverzekeraars en regionale partners samen werken aan een vernieuwende toekomst, waarin goede, toegankelijke, en betaalbare zorg centraal staat. In deze video nemen we je mee langs mooie en inspirerende praktijkvoorbeelden uit het Integraal Zorgakkoord.

Het IZA is een overeenkomst tussen verschillende zorgpartijen om gezamenlijk de zorg te verbeteren door middel van intensievere samenwerking, creatieve innovatie en concrete afspraken. De afgelopen weken zijn wij door het hele land gereisd om deze mooie en inspirerende voorbeelden uit de verschillende regio’s die voortkomen uit het Integraal Zorgakkoord, te ontdekken.

In Zeeland is CZ samen met de partners bezig met het project Kerngezond. Kerngezond is een lokaal samenwerkingsverband tussen het medisch- en sociaal domein. De deelnemers werken samen aan het beschikbaar houden van betaalbare zorg, zodat iedereen die dat nodig heeft de best passende en goed afgestemde zorg of ondersteuning krijgt. In Noord-Brabant is VGZ bezig met het uitrollen van de Voorzorgcirkels. Een Voorzorgcirkel is een groep mensen die op loopafstand van elkaar wonen en voor elkaar klaar staan om elkaar te helpen en te ondersteunen waar dat kan. In Zwolle is Zilveren Kruis met de gemeente en andere partners bezig met het project Wachtkracht. WachtKracht is er om de wachttijd te overbruggen en alvast praktische problemen op te pakken. WachtKracht is er voor iedereen die wacht op behandeling en graag een eerste stap wil zetten naar herstel. En in Noord-Holland heeft Zorg en Zekerheid samen met het Spaarne Gasthuis de meerjarenovereenkomst getekend. Hiermee krijgt het Spaarne de tijd en ruimte om duurzaam te innoveren en te investeren in de juiste zorg op de juiste plek.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Langdurige zorg

Nu ook informatie over zorgaanbieders te vinden op www.zorgkantoor.nl

De juiste informatie over langdurige zorg in Nederland staat op www.zorgkantoor.nl. Op dit platform kunnen mensen die op zoek zijn naar eenduidige en begrijpelijke informatie over langdurige zorg terecht. Nieuw op www.zorgkantoor.nl is dat er nu ook gezocht kan worden naar zorgaanbieders van langdurige zorg. Deze zorgaanbieders staan in de ZorgAtlas.

Gehandicapte vrouw maakt muziek
Langdurige zorg

NZa, ZN en VGN onderzoeken differentiatie in bekostiging van VG7-prestaties

De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking die behoefte hebben aan zeer intensieve begeleiding, behandeling en verzorging vanwege ernstige psychische en/of gedragsproblemen (zorgprofiel VG7) staat al enkele jaren onder druk. De tarieven voor deze zorg sluiten niet goed aan bij de zorg die deze mensen nodig hebben. Daarom onderzoeken de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gezamenlijk twee sporen op weg naar een passende oplossing.

Mensen houden elkaars handen vast
Geestelijke gezondheids­zorg

Zorgverzekeraars vragen stevige maatregelen om wachttijden gespecialiseerde ggz te verminderen

Zorgverzekeraars Nederland vraagt in een brief aan de Tweede Kamer om stevige maatregelen die helpen om de gespecialiseerde ggz beter toegankelijk te maken. Zorgverzekeraars werken al jaren intensief samen met de ggz-sector om de wachttijden voor gespecialiseerde ggz te verkorten. De huidige maatregelen zijn niet voldoende; veel mensen met ernstige mentale klachten moeten nog steeds te lang wachten (langer dan de Treeknorm) op diagnostiek en een gespecialiseerde behandeling.

Bekijk alle berichten