IZA voorbeelden Film 2
Stap binnen in de boeiende wereld van de zorgtransformatie! Ontdek hoe zorgverzekeraars en regionale partners samen werken aan een vernieuwende toekomst, waarin goede, toegankelijke, en betaalbare zorg centraal staat. In deze video nemen we je mee langs mooie en inspirerende praktijkvoorbeelden uit het Integraal Zorgakkoord.
Het IZA is een overeenkomst tussen verschillende zorgpartijen om gezamenlijk de zorg te verbeteren door middel van intensievere samenwerking, creatieve innovatie en concrete afspraken. De afgelopen weken zijn wij door het hele land gereisd om deze mooie en inspirerende voorbeelden uit de verschillende regio’s die voortkomen uit het Integraal Zorgakkoord, te ontdekken.
In Zeeland is CZ samen met de partners bezig met het project Kerngezond. Kerngezond is een lokaal samenwerkingsverband tussen het medisch- en sociaal domein. De deelnemers werken samen aan het beschikbaar houden van betaalbare zorg, zodat iedereen die dat nodig heeft de best passende en goed afgestemde zorg of ondersteuning krijgt. In Noord-Brabant is VGZ bezig met het uitrollen van de Voorzorgcirkels. Een Voorzorgcirkel is een groep mensen die op loopafstand van elkaar wonen en voor elkaar klaar staan om elkaar te helpen en te ondersteunen waar dat kan. In Zwolle is Zilveren Kruis met de gemeente en andere partners bezig met het project Wachtkracht. WachtKracht is er om de wachttijd te overbruggen en alvast praktische problemen op te pakken. WachtKracht is er voor iedereen die wacht op behandeling en graag een eerste stap wil zetten naar herstel. En in Noord-Holland heeft Zorg en Zekerheid samen met het Spaarne Gasthuis de meerjarenovereenkomst getekend. Hiermee krijgt het Spaarne de tijd en ruimte om duurzaam te innoveren en te investeren in de juiste zorg op de juiste plek.
Uitgelichte artikelen
Oproep ZN aan Tweede Kamer ouderenzorg debat
Op woensdag 16 oktober debatteert de Tweede Kamer over de ouderenzorg en -huisvesting in ons land. Het aantal ouderen dat afhankelijk is van zorg neemt snel toe, terwijl het aantal zorgprofessionals simpelweg niet kan toenemen.
Zorgverzekeraars nemen aanvullende maatregelen in de strijd tegen medicijntekorten
Zorgverzekeraars maken zich zorgen over medicijntekorten. Om beter inzicht te krijgen in de aard en omvang ervan heeft Zorgverzekeraars Nederland onderzoek laten doen door onderzoeksbureau Gupta Strategists (oktober 2024) over de data van 2022 en 2023. Dit onderzoek laat onder andere zien dat de medicijntekorten groter worden. Ook de door zorgverzekeraars ingekochte, preferente middelen laten tekorten zien. Elk tekort is er een te veel en daarom nemen zorgverzekeraars per direct een aantal maatregelen in het preferentiebeleid. Daarnaast wordt een beroep gedaan op anderen zoals het ministerie en de apothekers om dit probleem gezamenlijk aan te pakken. Daarbij is het zo snel mogelijk creëren en uitwisselen van transparante data over tekorten, bijvoorbeeld bij een onafhankelijke derde partij, essentieel. Alleen zo krijgen we een compleet beeld van de tekorten en kunnen we samenwerken aan structurele oplossingen in het belang van de patiënten.
Visie op een toekomstbestendig woon(zorg)landschap voor ouderen
Zorgkantoren en zorgverzekeraars hebben samen hun visie op een toekomstbestendig woon(zorg)landschap voor ouderen opgesteld, als uitwerking van het thema wonen in de visie 'Ouderenzorg van de toekomst'.