VWS-regeling over GGZ-declaraties maakt noodoplossingen zorgverzekeraars overbodig
De noodoplossingen van zorgverzekeraars voor het declareren van GGZ-zorg zijn niet meer nodig. Het ministerie van VWS is met een regeling gekomen die de registratie van DSM-hoofdgroepdiagnoses en basis-ggz-profielen verduidelijkt. Dit was nodig vanwege grote onrust over declaratieregels eerder dit jaar.

Vanaf nu kunnen alle ggz-aanbieders weer op de reguliere wijze declareren, inclusief het vermelden van de DSM op de factuur. Dit betekent ook dat zorgverzekeraars geen noodzaak meer hebben om grote aanbieders te bevoorschotten, de manier waarop zorgverzekeraars de GGZ-aanbieders te hulp zijn geschoten. Ook hoeven kleine ggz-aanbieders niet meer te werken met toestemmingsverklaringen van patiënten.
Nu de regeling van VWS van kracht is, gaan de zorgverzekeraars de uitstaande voorschotten verrekenen met binnenkomende declaraties.
Uitgelichte artikelen

Monitor MTVP: Meer werkplezier huisartsen en tevreden patiënten
Twee jaar na de start van Meer tijd voor de patiënt (MTVP) zijn huisartsenpraktijken positiever over hun werk en waarderen patiënten de zorg hoog. Ook de samenwerking in de zorg is verbeterd. Wel is er nog extra inzet nodig voor vermindering consulten en diagnostiek. Dat blijkt uit de nieuwste effectmeting MTVP van LHV, InEen en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Zorgverzekeraars sluiten onderhandelaarsakkoord Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA)
Op woensdag 2 juli hebben de IZA-partijen een onderhandelaarsakkoord over het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) bereikt. In het AZWA staat hoe we de zorg in de toekomst goed, betaalbaar en toegankelijk houden voor wie dat nodig heeft.

Kostprijsonderzoek NZa tarieven tandheelkunde en orthodontische zorg 2026
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 2 juli jongstleden haar kostprijsonderzoek tarieven tandheelkundige en orthodontische zorg 2026 gepubliceerd.