‘Sleutelen aan het zorgstelsel is een schaamlap voor echte vraagstukken’

Voorzitter Dirk Jan van den Berg in gesprek met het Financieele Dagblad, Maarten van Poll. Hij wil verder met de zorgplannen. Discussies over het zorgstelsel leiden af van meer wezenlijke vraagstukken. Afschaffen van het eigen risico is een slecht idee, net als de terugkeer van het ziekenfonds.

Dirk Jan van den Berg, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland

In het interview vertelde hij onder meer dat de zorg niet gebaat is bij een ingrijpende koerswijziging door een nieuw kabinet. De sector moet de tijd krijgen om het in september 2022 ondertekende zorgakkoord verder uit te voeren. Het akkoord is ondertekend door zorgkoepels, werkgeversorganisaties, verzekeraars en het ministerie van VWS. Samenwerking, digitalisering, goed werkgeverschap, preventie en een kritische blik op welke zorg echt nodig en wenselijk is, moeten helpen om vergrijzing, personeelstekorten en financiële druk het hoofd te bieden.

 

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Hulp bij steunkousen aantrekken

Toegang van zorg hangt af van duidelijke keuzes en stabiele begroting nieuw kabinet

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor duidelijke keuzes van het nieuwe kabinet. Er moet geïnvesteerd worden in een gezonde samenleving zodat de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft. Zorgverzekeraars benadrukken dat hun zorgplicht niet ‘stand-alone’ staat; de zorgplicht is steeds meer afhankelijk van de keuzes, informatie-uitwisseling en medewerking van de overheid en de zorgsector; of het gebrek hieraan. Zorgverzekeraars vragen al geruime tijd om actuele informatie over hun verzekerden op wachtlijsten van zorgaanbieders. Deze informatie is belangrijk voor de zorginkoop en zorgbemiddeling.

Oudere krijgt hulp van wijkverpleegkundige
Langdurige zorg

Nieuwe fase KIK-V: zorgaanbieders verpleeghuiszorg gezocht die ervaring willen opdoen met gegevensuitwisseling

Zorgkantoren zetten zich in om met het programma KIK-V automatische uitwisseling van kerngegevens over kwaliteit en bedrijfsvoering van zorgaanbieders te realiseren. Technisch zijn de zorgkantoren er klaar voor. Zij zoeken nu zorgaanbieders die samen met hun zorgkantoor ervaring willen opdoen met gegevensuitwisseling. Geïnteresseerde zorgaanbieders kunnen zich melden bij hun zorgkantoor.

Werkbezoek aan Archipel: Innovatie en digitalisering in Ouderenzorg

Op donderdag 30 mei brachten wij een werkbezoek aan zorggroep Archipel in Eindhoven. Gelegen in het hart van de stad, biedt Archipel haar bewoners een waardevol en comfortabel leven, waarbij zij streven naar zoveel mogelijk eigen regie voor de bewoners. Dit wordt gerealiseerd door gepassioneerde medewerkers en de inzet van verschillende technologische innovaties.

Bekijk alle berichten