Regiomonitor capaciteitsplannen verpleegzorg 2023 gepubliceerd
Welke capaciteitsplannen er voor alle zorgkantoorregio’s voor de komende jaren liggen, is in beeld gebracht in de Regiomonitor Verpleegzorg 2023. Zorgkantoren hebben in oktober 2023 bij zorgaanbieders opgevraagd wat (vooralsnog) de capaciteitsplannen zijn voor de komende jaren. De input van de zorgaanbieders is verwerkt in de Regiomonitor 2023. Hierin staan de capaciteitsplannen tot en met 2027. De monitor vormt het uitgangspunt voor regionale en individuele gesprekken die zorgaanbieders en zorgkantoren met elkaar voeren over passende zorg voor ouderen.
Data
De data zijn verwerkt in 31 regionale monitors en een landelijke monitor. De aangeleverde cijfers zijn afgezet tegen de capaciteitsopgave uit het programma Wonen en Zorg voor Ouderen: 40.000 extra verpleegzorgplekken in 2030. In voorgaande jaren is een TNO-prognose uit 2019 als referentie gebruikt.
Vergelijking met vorige jaren beperkt mogelijk
Doordat een andere prognose als referentie is gebruikt en omdat de uitvraag bij zorgaanbieders later is gedaan, is een vergelijking met de regiomonitor 2022 niet op alle punten mogelijk. Het aantal plannen voor de jaren 2024 t/m 2027 kan wel worden vergeleken. Hieruit blijkt dat voor geclusterde verpleegzorgplekken in de jaren 2024 en 2025 sprake is van een afname ten opzichte van de opgegeven plannen in de regiomonitor 2022. Het totale aantal plannen tot en met 2027 neemt wel iets toe (+500). In gesprekken met zorgaanbieders horen de zorgkantoren regelmatig dat het onzekere politieke landschap zorgt voor de nodige voorzichtigheid in het strategisch beleid van de zorgaanbieders. Dat zie je terug in de data voor de korte termijn.
Zorgen over snelheid van capaciteitsontwikkeling
Ondanks de toename in het totale aantal plannen tot en met 2027 maken zorgkantoren zich zorgen over de snelheid waarmee de capaciteit zich ontwikkelt. De vraag naar langdurige zorg stijgt. Tot nu toe stijgt het aantal wachtenden nog niet evenredig. De toegenomen vraag wordt dus grotendeels opgevangen. In de praktijk wordt het door de stijging van het aantal wachtenden wel steeds ingewikkelder om voldoende zorg te organiseren. Daarom blijft groei van het aantal geclusterde verpleegzorgplekken noodzakelijk.
Oplossingen voor zorg- en woonvraag blijven uitdaging
Samen met de regionale partijen blijven de zorgkantoren zoeken naar innovatieve oplossingen om de zorg- en woonvraag richting 2040 in te vullen en om het arbeidsmarkttekort het hoofd te bieden. Daarbij volgen zij de lijn die in het Integraal Zorgakkoord (IZA) en programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) is afgesproken.
Uitgelichte artikelen
Voorschrift zorgtoewijzing 2025 langdurige zorg is gepubliceerd
Het voorschrift zorgtoewijzing voor 2025 is gepubliceerd. Dit voorschrift is onderdeel van afspraken tussen zorgkantoren en zorgaanbieders. Het beschrijft hoe iemand met een zorgvraag naar passende Wlz-zorg komt.
De fax is eindelijk uit de zorg verdwenen
Het faxgebruik in de zorg behoort tot het verleden. Dat is goed nieuws, want naast ouderwets is het gebruik van een fax in de zorg onveilig en kostbaar. De missie van het programma Faexit: een Nederlandse gezondheidszorg zonder fax, is eind 2024 gerealiseerd. Met het verdwijnen van de fax uit de zorg is een belangrijk en concreet IZA-resultaat behaald in het onderdeel digitalisering en gegevensuitwisseling.
Zorgverzekeraars blijven noodzakelijke medicatie uit buitenland vergoeden
Zorgverzekeraars blijven de medicijnen vergoeden die vanwege een tijdelijk tekort uit het buitenland worden gehaald. Dit maken de zorgverzekeraars bekend nadat de minister van volksgezondheid een aanwijzing heeft gegeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze aanwijzing voorkomt dat de IGJ handhavend optreedt tegen handelingen die nodig zijn om het in het buitenland geregistreerde vergelijkbare alternatieve geneesmiddelen naar Nederland te halen omdat hier een tekort is.