Langdurige zorg

Generiek kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan opgenomen in Register

Het generieke kompas Samen werken aan kwaliteit van bestaan is opgenomen in het Register van het Zorginstituut Nederland en treedt daarmee direct in werking. Het Kompas stimuleert een open gesprek en een brede blik op kwaliteit van bestaan, waarbij het leven van mensen centraal staat en zorg wordt geboden waar nodig. Het benadrukt dat behoud van eigen regie essentieel is voor kwaliteit van bestaan. Daarmee kunnen mensen hun leven leiden volgens hun persoonlijke voorkeuren.

ouderenzorg: oudere man met een verpleegkundige

Zorg aansluiten bij individuele behoeften

Het Kompas maakt duidelijk wat men kan verwachten van ondersteuning, zorg en behandeling bij een zorgvraag en legt een sterke nadruk op samenwerking tussen mensen met een zorgvraag, professionals, mantelzorgers en andere betrokkenen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de zorg aansluit bij de individuele behoeften en voorkeuren, waardoor de eigen regie en autonomie van mensen versterkt wordt. Dit draagt bij aan een verbeterde kwaliteit van bestaan. Het Kompas is van toepassing op verschillende zorgfases, van thuiszorg tot verpleeghuiszorg.

Het streeft naar een verschuiving van organisatiefocus naar netwerken, van personeelsnorm naar een passende deskundigheidsmix en van fysieke ondersteuning naar bredere inzet van technologie. Belangrijke uitgangspunten zijn respect, open communicatie, samenwerking en ruimte voor professionaliteit.

Betrokken partijen

De huidige kwaliteitskaders verpleeghuiszorg, wijkverpleging en het addendum voor de Wlz-zorg thuis worden vervangen door dit Kompas. Na het aanbieden van een nieuwe versie van het implementatie- en onderhoudsplan behorend bij het Kompas kan het opgenomen worden in het Register.

Vanuit drie clusters hebben partijen samengewerkt aan het Kompas, elk met hun eigen perspectief:
1) Mens, burger, cliënt, patiënt, mantelzorg
2) Aanbieders en professionals
3) Financiers

Negentien partijen hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het nieuwe Kompas, waaronder ActiZ, ANBO-PCOB, BPSW, BVKZ, Koepel Gepensioneerden, LOC Waardevolle zorg, MantelzorgNL, NCZ, Nederlands Instituut van Psychologen, NOOM, Sociaal werk Nederland, SOMNL, SPOT, V&VN, Verenso, Zorgthuisnl en Zorgverzekeraars Nederland.

Implementatie- en onderhoudsplan

In het implementatie- en onderhoudsplan staat beschreven hoe partijen het Kompas gaan implementeren en hoe het Kompas actueel wordt gehouden, passend bij de zorgpraktijk. Er zijn afspraken opgenomen over diverse opdrachten, zoals de ontwikkeling van een waaier of handreiking per bouwsteen, een nieuw meetinstrument voor de meting van ervaringen van cliënten en mantelzorgers, maar er zijn ook afspraken opgenomen over hoe de Kompas-partijen blijven leren en ontwikkelen en signalen ophalen om het Kompas up to date te houden.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Geestelijke gezondheids­zorg

Werkbezoek van ZN aan Terwille Verslavingszorg Groningen: Housing First

Onlangs brachten wij een bezoek aan Terwille Verslavingszorg in Gronigen. Dit bezoek gaf ons waardevolle inzichten in de cruciale zorg die zij, bieden aan kwetsbare doelgroepen.

Patiënt in de stoel bij de tandarts
Langdurige zorg

Vergoeding van aparte declaraties reiskosten Mondzorg Wlz stopt per 01-01-’25

Reiskosten die vanaf 01-01-2025 gemaakt worden voor de levering van mondzorg ten laste van de Wlz kunnen mondzorgprofessionals niet meer apart declareren bij het zorgkantoor.

Langdurige zorg

Oproep ZN aan Tweede Kamer ouderenzorg debat

Op woensdag 16 oktober debatteert de Tweede Kamer over de ouderenzorg en -huisvesting in ons land. Het aantal ouderen dat afhankelijk is van zorg neemt snel toe, terwijl het aantal zorgprofessionals simpelweg niet kan toenemen.

Bekijk alle berichten