Kostprijsonderzoek NZa tarieven tandheelkunde en orthodontische zorg 2026
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 2 juli jongstleden haar kostprijsonderzoek tarieven tandheelkundige en orthodontische zorg 2026 gepubliceerd.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft als één van de branche- en beroepspartijen deelgenomen in de klankbordgroep. ZN is van mening dat de NZa een gedegen en zorgvuldig onderzoek heeft uitgevoerd, met ruimte voor hoor en wederhoor. De stapsgewijze aanpak van het onderzoek gaf ook ruimte voor het informeren van de achterban. Waar nodig zijn er gedurende het proces aanpassingen gedaan op de wijze van onderzoek. Voor vragen over het onderzoek verwijzen we u naar de NZa. Gezien het tariefeffect hebben wij begrip voor de teleurstelling van de orthodontisten, maar het tarief doet recht aan de uitkomsten van dit onderzoek en sluit aan bij onze algemene doelstelling om de zorg voor onze verzekerden betaalbaar te houden. Wij verwachten daarnaast dat de nieuwe tariefstelling geen significante impact zal hebben op de toegankelijkheid van de zorg.
Uitgelichte artikelen

Kostprijsonderzoek NZa tarieven tandheelkunde en orthodontische zorg 2026
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 2 juli jongstleden haar kostprijsonderzoek tarieven tandheelkundige en orthodontische zorg 2026 gepubliceerd.

Verzekeraars in hoger beroep over inkoopprocedure CDK4/6 remmers grotendeels in gelijk gesteld
Op 24 juni 2025 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in de zaak over de inkoopprocedure bij CDK 4/6 remmers (het betreft palbociclib, ribociclib en abemaciclib). CDK 4/6 remmers zijn zeer dure medicijnen voor de behandeling van uitgezaaide borstkanker. Zorgverzekeraars zijn door het hof, op één punt na, volledig in het gelijk gesteld.

Geen CSRD data-uitvraag aan zorgaanbieders in 2026
Zorgverzekeraars en zorgkantoren zijn wettelijk verplicht jaarlijkse over ecologische en sociale duurzaamheid te rapporteren, de zogenaamde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Om de administratieve lasten voor zorgaanbieders niet onnodig te laten toenemen, vragen zorgverzekeraars en zorgkantoren in 2026 geen gegevens bij individuele zorgaanbieders ten aanzien van de duurzaamheidsrapportages over 2025 en 2026. In plaats daarvan maken zij zoveel mogelijk gebruik van bestaande en openbare gegevens.