Langdurige zorg

ZN werkt mee aan het realiseren van passende woonruimte voor ouderen

Passende woonruimte creëren voor ouderen door woningbouw te versnellen, ouderen beter te informeren en te ontzorgen in hun verhuizing en de leefomgeving te verbeteren.

Dat is het doel van het programma Wonen en Zorg voor Ouderen dat woensdag 23 november is gepresenteerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) voert het programma in samenwerking met VWS uit. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is een van de partijen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van dit programma en is klaar om met de andere betrokkenen aan de slag te gaan om een passend woningaanbod te gaan realiseren.

De forse groei van het aantal ouderen vraagt om woningbouw die aansluit op de behoeften van deze doelgroep. Door passende woningen te bouwen voor ouderen komt de doorstroming op gang voor andere woningzoekenden. Zelf moeten ouderen worden gestimuleerd om eerder na te denken over het wonen voor later. Daaraan gaat het programma Wonen en Zorg voor Ouderen bijdragen. Aan het programma werkten naast de ministeries van BZK en VWS onder andere ouderenbonden, Aedes, Actiz, VNG, IVBN, Zorgthuis.nl, AlzheimerNL en ZN mee. Er is met elkaar hard gewerkt aan de totstandkoming van het programma. Nu is het tijd om de plannen te vertalen naar de regio’s. Zorgkantoren staan klaar om de gesprekken hierover in de regio te voeren.

Het programma Wonen en Zorg voor Ouderen is één van de vijf actielijnen in het WOZO-programma. Het sluit aan op het Integraal Zorgakkoord (IZA) waarin onder andere passende zorg en regionale samenwerking speerpunten zijn.

De toekomst van intramurale zorg

ZN en de zorgkantoren zijn blij dat het programmaplan gereed is en staan klaar om te beginnen aan de uitvoering. Om met alle partijen in de regio tot afspraken over de uitvoering te komen is het belangrijk om helder te hebben welke doelgroep straks nog recht heeft op intramurale zorg. Het aantal intramurale plekken dat nodig is en de manier waarop je deze zorg organiseert, hangt af van wie er straks nog toegang krijgt tot deze intramurale zorg. Zolang de toekomstige toegangscriteria niet duidelijk zijn, knelt dit met de oplopende wachtlijsten voor intramurale zorg. Vooral omdat het aantal verpleeghuisplekken (intramuraal) op termijn niet toeneemt.

Passend aanbod

Daarnaast is het belangrijk dat woningbouwcorporaties worden gestimuleerd om te bouwen met de woonopgave voor ouderen zodat een passend aanbod ontstaat. Hiervoor bestaat een regeling die moet worden uitgewerkt. Of door deze regeling het aanbod voor alle ouderen voldoende op gang komt, moeten we in de gaten blijven houden.

Met alle betrokken partijen hoopt ZN op korte termijn de randvoorwaarden helder te hebben, zodat de uitvoering van het programma Wonen en Zorg voor Ouderen kan worden gestart. Zodat we ouderen kunnen ondersteunen in het prettig en veilig wonen met passende ondersteuning en zorg.

Lees hier het volledige nieuwsbericht dat door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is gepubliceerd.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

 

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Vrouw bij de tandarts

Kostprijsonderzoek NZa tarieven tandheelkunde en orthodontische zorg 2026

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 2 juli jongstleden haar kostprijsonderzoek tarieven tandheelkundige en orthodontische zorg 2026 gepubliceerd.

Medewerkster in een apotheek bereidt bestelling

Verzekeraars in hoger beroep over inkoopprocedure CDK4/6 remmers grotendeels in gelijk gesteld

Op 24 juni 2025 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in de zaak over de inkoopprocedure bij CDK 4/6 remmers (het betreft palbociclib, ribociclib en abemaciclib). CDK 4/6 remmers zijn zeer dure medicijnen voor de behandeling van uitgezaaide borstkanker. Zorgverzekeraars zijn door het hof, op één punt na, volledig in het gelijk gesteld.

Duurzaamheid

Geen CSRD data-uitvraag aan zorgaanbieders in 2026

Zorgverzekeraars en zorgkantoren zijn wettelijk verplicht jaarlijkse over ecologische en sociale duurzaamheid te rapporteren, de zogenaamde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Om de administratieve lasten voor zorgaanbieders niet onnodig te laten toenemen, vragen zorgverzekeraars en zorgkantoren in 2026 geen gegevens bij individuele zorgaanbieders ten aanzien van de duurzaamheidsrapportages over 2025 en 2026. In plaats daarvan maken zij zoveel mogelijk gebruik van bestaande en openbare gegevens.

Bekijk alle berichten