Openbaar maken van cliëntervaringen maakt kwaliteit ggz-zorg inzichtelijker
Cliënten die hun ervaringen in de ambulante geestelijke gezondheidszorg (ggz) en verslavingszorg (vz) invullen via een vragenlijst, geven op die manier andere cliënten inzicht hun ervaringen met de zorgaanbieder.
De betrokken zorginstellingen zijn vanaf nu namelijk verplicht om de vragenlijsten met cliëntervaringen te verzamelen en openbaar te maken. Nieuwe cliënten kunnen vervolgens binnenkort met deze informatie beter geïnformeerde keuzes maken voor hun eigen behandeling. De vragenlijst en de publicatie daarvan zijn tot stand gekomen door een samenwerking van Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse ggz, MIND en Zorginstituut Nederland.
Via de Consumer Quality index (CQi) beantwoorden cliënten vragen over hun ervaringen met de door hen ontvangen zorg. Vragen die cliënten beantwoorden zijn bijvoorbeeld: Kreeg u makkelijk contact met uw behandelaar? Kon u meebeslissen over de behandeling? Bent u tevreden over het resultaat van uw behandeling? Het openbaar maken van de uitkomsten helpt niet alleen andere cliënten bij het kiezen voor een behandelaar of behandeling maar geeft zorgorganisaties zicht op hoe de kwaliteit van de zorg wordt ervaren. Bovendien kunnen zorgverzekeraars er gebruik van maken bij inkoopgesprekken met de ggz-aanbieders.
Ervaringen in najaar 2021 zichtbaar
Ggz-organisaties leveren uiterlijk 1 augustus 2021 de gegevens van januari 2021 tot 1 juli 2021 aan via het GGZ Dataportaal. De scores uit de vragenlijsten worden uiterlijk 1 september 2021 aangeleverd aan het Zorginstituut Nederland en vervolgens zichtbaar gemaakt voor andere cliënten en bijvoorbeeld zorgverzekeraars via de website www.zorginzicht.nl. Vanaf het najaar 2021 worden de gegevens ook getoond op de MIND website www.kiezenindegzz.nl.
Uitgelichte artikelen

Regiomonitor verpleegzorg 2025 gepubliceerd
De zorgkantoren hebben in de Regiomonitor Verpleegzorg 2025 voor alle zorgkantoorregio’s in kaart gebracht welke capaciteit er voor verpleegzorg is en hoe deze zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Dit jaar is er gekozen voor een andere opzet zodat de monitor een beter inzicht geeft in de bestaande capaciteit. Zowel als het gaat over verblijf (intramuraal) als extramuraal, de ontwikkeling hiervan over de jaren heen en de verwachte noodzakelijke ontwikkeling op basis van de zorgvraagprognose. Zorgkantoren gebruiken de regiomonitors om regionaal met zorgaanbieders, gemeenten en woningbouwcorporaties het gesprek aan te gaan over de noodzakelijke capaciteitsontwikkeling. Om in de toekomst in passende zorg voor mensen met een Wlz-indicatie te blijven voorzien.

VWS-regeling over GGZ-declaraties maakt noodoplossingen zorgverzekeraars overbodig
De noodoplossingen van zorgverzekeraars voor het declareren van GGZ-zorg zijn niet meer nodig. Het ministerie van VWS is met een regeling gekomen die de registratie van DSM-hoofdgroepdiagnoses en basis-ggz-profielen verduidelijkt. Dit was nodig vanwege grote onrust over declaratieregels eerder dit jaar.

Salland Zorgverzekeraar blaast 165 kaarsjes uit
Salland Zorgverzekeraar bestaat 165 jaar. Zorgverzekeraars Nederland feliciteert Salland Zorgverzekeraar van harte met dit jubileum.