Dure geneesmiddelen

Zorgverzekeraars in hoger beroep tegen uitspraak CDK4/6-remmers

Zorgverzekeraars gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in het kort geding tegen de inkoopprocedure van de zogeheten CDK4/6-remmers. Dit zijn medicijnen voor de behandeling van borstkanker. Zorgverzekeraars houden deze drie gelijkwaardige geneesmiddelen beschikbaar voor alle patiënten die deze nodig hebben, maar het vonnis dreigt vergaande gevolgen voor de zorginkoop van zorgverzekeraars te hebben

Verpleegkundige controleert infuus

Het vonnis staat volgens zorgverzekeraars haaks op fundamentele en onmisbare onderdelen van het Nederlands zorgstelsel. Daarin hebben ze een regisseursrol en zorgplicht. Zorgverzekeraars hebben daarnaast de wettelijke taak om doelmatige en betaalbare zorg in te kopen, waarbij zorgverzekeraars de beschikbaarheid van de zorg voor verzekerden waarborgen.

Het vonnis beperkt zorgverzekeraars in de wettelijke taak om doelmatige en betaalbare zorg in te kopen voor alle verzekerden. De premiebetaler dreigt hiervan de dupe te worden. Om deze reden hebben ze een spoedappèl ingediend bij de rechtbank, om het hoger beroep zo spoedig mogelijk te kunnen voeren.

Als gevolg van de uitspraak van de rechtbank dreigen de kosten van alleen al de CDK4/6-remmers per jaar naar schatting met meer dan 10 miljoen tot 15 miljoen te stijgen. In de medisch specialistische zorg gaat jaarlijks 29 miljard euro om, daarvan wordt nu al 11 procent besteed aan dure geneesmiddelen.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Oude man doet met veel plezier een spelletje met jongeren
Langdurige zorg

Regiomonitor verpleegzorg 2025 gepubliceerd

De zorgkantoren hebben in de Regiomonitor Verpleegzorg 2025 voor alle zorgkantoorregio’s in kaart gebracht welke capaciteit er voor verpleegzorg is en hoe deze zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Dit jaar is er gekozen voor een andere opzet zodat de monitor een beter inzicht geeft in de bestaande capaciteit. Zowel als het gaat over verblijf (intramuraal) als extramuraal, de ontwikkeling hiervan over de jaren heen en de verwachte noodzakelijke ontwikkeling op basis van de zorgvraagprognose. Zorgkantoren gebruiken de regiomonitors om regionaal met zorgaanbieders, gemeenten en woningbouwcorporaties het gesprek aan te gaan over de noodzakelijke capaciteitsontwikkeling. Om in de toekomst in passende zorg voor mensen met een Wlz-indicatie te blijven voorzien.

Handen bij elkaar
Geestelijke gezondheids­zorg

VWS-regeling over GGZ-declaraties maakt noodoplossingen zorgverzekeraars overbodig

De noodoplossingen van zorgverzekeraars voor het declareren van GGZ-zorg zijn niet meer nodig. Het ministerie van VWS is met een regeling gekomen die de registratie van DSM-hoofdgroepdiagnoses en basis-ggz-profielen verduidelijkt. Dit was nodig vanwege grote onrust over declaratieregels eerder dit jaar.

Salland Zorgverzekeraar blaast 165 kaarsjes uit

Salland Zorgverzekeraar bestaat 165 jaar. Zorgverzekeraars Nederland feliciteert Salland Zorgverzekeraar van harte met dit jubileum.

Bekijk alle berichten