Zorgverzekeraars passen machtigingsbeleid verder aan in relatie tot borstkanker

Zorgverzekeraars hebben na een zorgvuldige analyse van het machtigingsbeleid voor plastisch chirurgische behandelingen besloten om het beleid verder aan te passen. Dat betekent dat alle plastisch chirurgische behandelingen in relatie tot borstkanker machtigingsvrij worden gemaakt.

Gesprek tussen arts en patient

Voor de patiënt betekent dit dat geen toestemming meer hoeft te worden gevraagd aan de zorgverzekeraar. Dit geldt voor zorg die valt onder de basisverzekering, voldoet aan de wettelijke voorwaarden voor dit type behandelingen en plaatsvindt in Nederland.

De uitkomsten van de analyse zijn besproken en afgestemd met de NVPC (Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgie).

Petra Wormser, algemeen directeur Zorgverzekeraars Nederland: “Ik ben blij dat we na de zorgvuldige analyse hebben kunnen besluiten om het machtigingsbeleid verder aan te passen voor plastisch chirurgie in relatie tot borstkanker. Zorgverzekeraars hebben de wettelijke taak om kritisch te zijn en blijven op de betaalbaarheid van de zorg, daarom was deze analyse noodzakelijk. We gaan op korte termijn in overleg met de NVPC om de uitvoering en implementatie van dit besluit zo snel mogelijk te realiseren, zodat patiënten snel duidelijkheid krijgen.”

Aanpassingen machtigingsbeleid

Vorig jaar besloten zorgverzekeraars al om de machtiging voor tertiaire borstreconstructie per 2025 te laten vervallen. Na de uitgebreide analyse is besloten dat geen machtigingsaanvragen meer noodzakelijk zijn voor behandelingen zoals lipofilling, tepelhof-tatoeages, tepelhof-reconstructies en capsulectomie (verwijderen van borstprothesen) die vrouwen kunnen aanvragen in relatie tot borstkanker. Het betekent ook dat geen foto’s meer gedeeld hoeven te worden met de verzekeraar voor deze aanvragen. In het medisch dossier van de patiënt zullen, indien noodzakelijk, medische foto’s worden opgenomen. De plastisch chirurg is verantwoordelijk om te bepalen of de behandeling voldoet aan de wettelijke voorwaarden om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering.

Wettelijke voorwaarden plastisch chirurgische behandelingen

De overheid bepaalt welke zorg onder de basisverzekering valt en voor welke zorg aanvullende voorwaarden gelden. Deze voorwaarden zijn wettelijk vastgelegd (zie besluit zorgverzekering art 2.4, eerste lid, sub b). Het Zorginstituut, in haar rol als pakketbeheerder verduidelijkt hierbij welke zorg in het basispakket zit.

De Vereniging Artsen Volksgezondheid (VAV) stelt de VAV-werkwijzer plastisch chirurgie op waarin zij, gebaseerd op standpunten van het Zorginstituut en gerechtelijke uitspraken, omschrijven hoe de wettelijke voorwaarden toe te passen in de praktijk.

Monitoring van nieuwe machtigingsbeleid

Met de NVPC worden de komende tijd afspraken gemaakt om onrechtmatige toename van de aanvragen (volumegroei) te voorkomen.

 

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Arts meet bloeddruk bij een patient
Eerstelijns­zorg

Monitor MTVP: Meer werkplezier huisartsen en tevreden patiënten

Twee jaar na de start van Meer tijd voor de patiënt (MTVP) zijn huisartsenpraktijken positiever over hun werk en waarderen patiënten de zorg hoog. Ook de samenwerking in de zorg is verbeterd. Wel is er nog extra inzet nodig voor vermindering consulten en diagnostiek. Dat blijkt uit de nieuwste effectmeting MTVP van LHV, InEen en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Zorgverzekeraars sluiten onderhandelaarsakkoord Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA)

Op woensdag 2 juli hebben de IZA-partijen een onderhandelaarsakkoord over het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) bereikt. In het AZWA staat hoe we de zorg in de toekomst goed, betaalbaar en toegankelijk houden voor wie dat nodig heeft.

Vrouw bij de tandarts

Kostprijsonderzoek NZa tarieven tandheelkunde en orthodontische zorg 2026

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 2 juli jongstleden haar kostprijsonderzoek tarieven tandheelkundige en orthodontische zorg 2026 gepubliceerd.

Bekijk alle berichten