Zorgverzekeraars sluiten onderhandelaarsakkoord aanvullend zorg- en welzijnsakkoord (AZWA)
Op woensdag 2 juli hebben de IZA-partijen een onderhandelaarsakkoord over het aanvullend zorg- en welzijnsakkoord (AZWA) bereikt. In het AZWA staat hoe we de zorg in de toekomst goed, betaalbaar en toegankelijk houden voor wie dat nodig heeft.

Dirk Jan van den Berg, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland:
“We staan in Nederland voor grote en urgente uitdagingen in de zorg. Met het AZWA zijn door alle partijen gezamenlijk belangrijke eerste stappen richting de toekomst gezet om die uitdagingen aan te gaan en zo de zorg in de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te kunnen houden. Zorgverzekeraars zullen zich vanuit hun rol de komende periode vol inzetten om daaraan bij te dragen. Tegelijkertijd is de afgelopen maanden duidelijk geworden dat de tijd dringt en dat we samen voor een hele serieuze opdracht staan om toegang tot zorg voor onze verzekerden te kunnen blijven waarborgen. Indien het niet lukt om de beoogde impact in dit akkoord te halen loopt het personeelstekort in de zorg steeds verder op. Voor die opdracht staan we in de zorg samen schouder aan schouder. Daarom leggen wij dit onderhandelaarsakkoord met positief advies voor aan onze achterban.”
Met het aanvullend zorg- en welzijnsakkoord (AZWA) is door de onderhandelaars afgesproken om het stijgende arbeidsmarkttekort met 40.000 personen lager uit te laten komen in 2028. Met belangrijke afspraken over het opschalen van passende zorg, verbetering van de samenwerking tussen de zorg en het sociaal domein, meer inzicht in de wachtlijsten, de vermindering van administratieve lasten, het versnellen van gegevensuitwisseling en de inzet van kunstmatige intelligentie komt die cruciale arbeidsbesparing in de komende periode in zicht.
Rond passende zorg is afgesproken dat door alle sectoren impactvolle voorbeelden worden geselecteerd en opgeschaald, met als ambitie een arbeidsbesparing van circa 20.000 personen. Door op die manier zorg anders te organiseren verspillen we minder tijd en geld aan zorg die niet nodig is of niet werkt.
Als het gaat om wachtlijsten is meer transparantie cruciaal in de komende periode zodat verzekerden en patiënten beter en sneller geholpen kunnen worden aan tijdige zorg. Partijen spreken daarom af dat wachtlijstgegevens accuraat en transparant worden, zodat reëel inzicht verkregen wordt in wie waar op de wachtlijst staat en hoe lang. Accurate wachtlijstinformatie helpt verzekeraars om hun eigen verzekerden – indien gewenst – te bemiddelen naar een zorgaanbieder met een kortere wachttijd.
Ook beperken we de toestroom in de zorg door het versterken van de samenwerking tussen de zorg en het sociaal domein. Om dit te realiseren hebben zorgverzekeraars, gemeenten en aanbieders van zorg en ondersteuning afspraken gemaakt als het gaat om kansrijk opgroeien, gezonde leefstijl, mentale gezondheid, vitaal ouder worden en gezondheidsachterstanden. Deze ‘basisfunctionaliteiten’ worden in elke gemeente ingevuld en beschikbaar voor inwoners. Lokaal wordt bepaald welke interventie ingezet wordt om invulling te geven aan de basisfunctionaliteit.
Bij de afspraken rond de GGZ is overeengekomen dat er meer behandelcapaciteit komt voor patiënten met een complexe zorgvraag ten opzichte van de behandelcapaciteit van de lichte zorgvragen. Daarom worden menskracht en middelen beter ingezet en verschuift het zwaartepunt van de behandeling van lichte zorgvragen naar de behandeling van complexe zorgvragen. Om capaciteit vrij te spelen zonder dat kwaliteitsverlies optreedt zijn afspraken gemaakt over digitale, hybride- en groepsbehandeling waar dat passend is. We gaan het bovendien makkelijker maken voor huisartsen en het sociaal domein om laagdrempelig te overleggen met de GGZ. Dat kan net het verschil maken waardoor verzekerden sneller op de juiste manier geholpen kunnen worden, en waardoor doorverwijzing naar de GGZ mogelijk voorkomen wordt. Zoals consultatie door de huisarts bij de psychiater over (herhaal)medicatie. Daarnaast brengt het Zorginstituut, in afstemming met de Nederlandse GGZ, beroepsgroepen, ZN en MIND, in beeld op welke manier aanspraken en pakketbeheer een bijdrage kunnen leveren aan een toekomstbestendige GGZ.
Er zijn ook goede afspraken gemaakt over transparantie op kwaliteit en eenduidige gegevensuitwisseling. Daarmee kunnen verzekerden weloverwogen keuzes maken tussen zorgaanbieders. Daarnaast versnellen we door middel van een landelijke implementatiestrategie de doelstelling ‘Elektronische gegevensuitwisseling is de standaard in de zorg’ en de implementatie van de nieuwe Europese Verordening EHDS. Daarmee creëren we een solide basis voor verdere realisatie van het gezondheidsinformatiestelsel.
Uitgelichte artikelen

Monitor MTVP: Meer werkplezier huisartsen en tevreden patiënten
Twee jaar na de start van Meer tijd voor de patiënt (MTVP) zijn huisartsenpraktijken positiever over hun werk en waarderen patiënten de zorg hoog. Ook de samenwerking in de zorg is verbeterd. Wel is er nog extra inzet nodig voor vermindering consulten en diagnostiek. Dat blijkt uit de nieuwste effectmeting MTVP van LHV, InEen en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Zorgverzekeraars sluiten onderhandelaarsakkoord aanvullend zorg- en welzijnsakkoord (AZWA)
Op woensdag 2 juli hebben de IZA-partijen een onderhandelaarsakkoord over het aanvullend zorg- en welzijnsakkoord (AZWA) bereikt. In het AZWA staat hoe we de zorg in de toekomst goed, betaalbaar en toegankelijk houden voor wie dat nodig heeft.

Kostprijsonderzoek NZa tarieven tandheelkunde en orthodontische zorg 2026
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 2 juli jongstleden haar kostprijsonderzoek tarieven tandheelkundige en orthodontische zorg 2026 gepubliceerd.