Vertraging door val kabinet slecht nieuws voor de zorg

De zorg in Nederland staat de komende jaren voor grote uitdagingen. Zonder scherpe keuzes en gericht beleid loopt het tekort aan personeel in de zorg de komende periode enorm op. Om de zorg toegankelijk te houden hebben partijen in de zorg de afgelopen maanden om de tafel gezeten voor een Aanvullend Zorg en Welzijn Akkoord (AZWA) om stappen te zetten richting de toekomst.

Gesprek tussen arts en patient

In dat proces komt nu vertraging door de val van het kabinet en zorgverzekeraars betreuren dat. Deze vertraging op het proces mag geen vertraging op de inhoud betekenen, want dat is iets dat de zorg niet kan gebruiken. Zorgverzekeraars willen daarom samen met andere betrokken partijen door met de stappen die we samen vooruit moeten zetten om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden voor onze verzekerden. Om die reden zullen we ons in het verlengde van de gesprekken rond het AZWA inzetten voor een werkagenda voor de toekomst van de zorg.

Belangrijke uitgangspunten blijven het dempen van het arbeidsmarkttekort, het beheersen van wachttijden, het kunnen bieden van zorg die nodig is, het halen van belangrijke transitiedoelen en nauwere samenwerking met het sociaal domein. In de loop van deze maand staat een nieuw bestuurlijk overleg gepland waar verder wordt gesproken over wat mogelijk is en blijft binnen de nieuwe omstandigheden. Met de waardevolle afspraken die tot nu toe gemaakt zijn kunnen we daarmee de impact maken die de komende jaren nodig is.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Jonge vrouwen lopen hard door woonwijk

Zorgverzekeraars presenteren verkiezingsinzet: duidelijke keuzes nodig voor toekomstbestendige zorg

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen roepen zorgverzekeraars de politiek op om scherpe keuzes te maken die bijdragen aan een houdbaar en solidair zorgstelsel.

Digitalisering

Subsidie voor aanvullend onderzoek naar digitale zelfzorg

Wat maakt hybride en digitale zorg succesvol? En welke knelpunten staan implementatie en bredere opschaling in de weg? Met de subsidie Praktijkonderzoek naar opschaling van digitale zorg van ZonMw kan dit worden onderzocht. ZN ondersteunt sinds dit jaar het project Digitale Gezondheidsapps (DiGA) en moedigt onderzoeksorganisaties aan om subsidie aan te vragen voor aanvullend onderzoek naar digitale zelfzorg met gezondheidsapps. Aanmelden voor de subsidie kan vanaf nu tot begin oktober.

Langdurige zorg

Zorgverzekeraars Nederland tekent Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO)

Op donderdag 10 juli hebben 16 partijen uit het zorgveld het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) ondertekend. Het uitgangspunt in dit akkoord is dat ouderen nu en in de toekomst zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven, met toegang tot ondersteuning en zorg wanneer nodig. Dit akkoord is een goede basis voor verdere uitwerking.

Bekijk alle berichten