Geneesmiddel: Sutimlimab (Enjaymo)
Indicatie: De behandeling van hemolytische anemie bij volwassen patiënten met
primaire auto-immuun hemolytische anemie met koude antistoffen (cold agglutinin disease, CAD)
Datum EMA goedkeuring en ODAP: November 2022 (EMA) en Augustus 2023 (ODAP)
Contactgegevens werkgroep: ODAP-sutimlimab@amsterdamumc.nl
Hoofdonderzoeker: dr. Josephine M.I. Vos
Betrokken centra: Amsterdam UMC (coördinatie), UMC Groningen, Leiden UMC, Maastricht UMC+, Radboudumc, Erasmus MC, UMC Utrecht

Rationale ODAP

Sutimlimab is onderzocht voor behandeling van CAD in drie prospectieve klinische studies, waarvan één gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek, waarbij het hemoglobine significant steeg (mediane stijging van > 1.2 mmol/L) en het bilirubine gedurende de behandeling normaliseerde.(1-3) De kwaliteit van leven (vermoeidheid) verbeterde ook significant. Het effect op de hemolyse was snel (< 1 week) vergeleken met andere behandelingen bij CAD (weken tot maanden). Het bijwerkingenprofiel lijkt gunstig. Er is echter nog onduidelijkheid over langetermijneffecten en bijwerkingen. Bovendien is in de klinische trials het effect op de acrocyanoseklachten onvoldoende onderzocht. Ook is het onduidelijk welke factoren een goede respons voorspellen: een hoge tumorbelasting en/of IgM-niveau zijn gesuggereerd als mogelijke ongunstige factoren, maar dit is vooralsnog niet bevestigd.(4) Informatie hierover is van belang om een definitief oordeel over de Stand van Wetenschap en Praktijk (SWP) te kunnen geven op groepsniveau. Voor de toekomst is tevens van belang om na te gaan of het middel bij een deel van de patiënten wellicht in een andere frequentie gebruikt zou kunnen of moeten worden.

Vanwege bovengenoemde onzekerheden is het voor de Nederlandse werkgroep AIHA moeilijk om de juiste positie van sutimlimab te bepalen t.o.v. andere behandelmogelijkheden bij CAD. Tegelijkertijd is er wel een grote behoefte aan beschikbaarheid van dit geneesmiddel voor een groep patiënten die er met de huidige behandelingen niet uitkomt. Sutimlimab heeft daarnaast mogelijk een plaats voor behandeling van CAD-patiënten met een fulminante presentatie die niet kunnen wachten op het effect van andere behandelmogelijkheden zoals rituximab.(5,6)

Patiënten

Er geldt een andere verwijsprocedure en er zijn andere startcriteria voor patiënten met stabiele CAD en fulminante CAD.

Patiënten die in aanmerking komen voor sutimlimab met stabiele CAD hebben een Hb van ≤ 6,2 mmol/L en zijn recidief of refractair na immunochemotherapie of na rituximab monotherapie met een contra-indicatie voor immunochemotherapie. Patiënten met stabiele CAD kunnen besproken worden met een hematoloog uit een van de deelnemende ODAP-centra en aangemeld worden via het reguliere formulier. De indicatiecommissie zal de patiënt tijdens het eerstvolgende maandelijkse overleg bespreken.

Patiënten die in aanmerking komen voor sutimlimab met fulminante CAD zijn opgenomen voor een acute crisis van CAD met een ≤ 4,0 mmol/L en zijn transfusiebehoeftig. Patiënten kunnen worden aangemeld via het formulier ‘acute crise’. Er kan voor deze patiënten recht¬streeks contact worden opgenomen met de contactpersoon in het regionale aangewezen behandelcentrum voor even¬tuele overname van de patiënt voor behandeling met sutimlimab. Deze zal overleggen met de commissie via een beveiligde elektronische berichtendienst zodat snel kan worden gestart.

Responsevaluatie

  • Hb-stijging ≥1,2 mmol/l vergeleken met Hb bij aanmelding bij stabiele CAD
  • Transfusie-onafhankelijk vanaf vijf weken na start sutimlimab
  • Geen ernstige bijwerkingen waardoor sutimlimab-toediening werd gestaakt

Stopcriteria

Stabiele CAD

  • Effect van sutimlimab is onvoldoende (o.b.v. responsevaluatie)
  • De patiënt is niet therapietrouw
  • De patiënt kan sutimlimab niet verdragen vanwege (ernstige) bijwerkingen die niet kunnen worden opgelost

Fulminante CAD

  • Een stabiele situatie gedurende ten minste vier weken
  • De patiënt is niet therapietrouw
  • De patiënt kan sutimlimab niet verdragen vanwege (ernstige) bijwerkingen die niet kunnen worden opgelost
  • De patiënt wordt gedurende drie maanden behandeld met sutimlimab en voldoet niet aan de criteria voor toewijzing aan groep van chronische CAD.

Meer informatie

Voor meer informatie over sutimlimab toegang via het ODAP-traject kunt u contact opnemen met de ODAP-sutimlimab indicatiecommissie via ODAP-sutimlimab@amsterdamumc.nl.

ODAP-behandelcentra en contactpersonen
Amsterdam Amsterdam UMC Josephine Vos en Sophie Bernelot Moens
Groningen UMCG Anja Mäkelburg en Hilde Kooistra
Leiden LUMC Liesbeth Oosten en Marit Jalink
Maastricht MUMC+ Erik Beckers en Astrid Demandt
Nijmegen Radboudumc Marlijn Hoeks en Dorothea Evers
Rotterdam Erasmus MC Peter te Boekhorst en Gerard Jansen
Utrecht UMC Utrecht Lize van Vulpen en Joline Saes

Links

Referenties

  • Roth A, Barcellini W, D’Sa S, Miyakawa Y, Broome CM, Michel M, et al. Sutimlimab in Cold Agglutinin Disease. N Engl J Med. 2021;384(14):1323-34.
  • Jager U, D’Sa S, Schorgenhofer C, Bartko J, Derhaschnig U, Sillaber C, et al. Inhibition of complement C1s improves severe hemolytic anemia in cold agglutinin disease: a first-in-human trial. Blood. 2019;133(9):893-901.
  • Roth A, Berentsen S, Barcellini W, D’Sa S, Jilma B, Michel M, et al. Sutimlimab in patients with cold agglutinin disease: results of the randomized placebo-controlled phase 3 CADENZA trial. Blood. 2022;140(9):980-91.
  • Berentsen S, Barcellini W, D’Sa S, Randen U, Tvedt THA, Fattizzo B, et al. Cold agglutinin disease revisited: a multinational, observational study of 232 patients. Blood. 2020;136(4):480-8.
  • Berentsen S, Barcellini W, D’Sa S, Jilma B. Sutimlimab for treatment of cold agglutinin disease: why, how and for whom? Immunotherapy. 2022;14(15):1191-204.
  • Berentsen S. Sutimlimab for the Treatment of Cold Agglutinin Disease. Hemasphere. 2023;7(5):e879.