Proces beoordeling GLI-programma

Deze webpagina is voor interventie eigenaren die met hun gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) gericht op volwassenen en/of kinderen in aanmerking willen komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering.

Wandelen in het bos

Het proces voor aanspraak op vergoeding vanuit de basisverzekering van uw interventie is als volgt:

Voorbereiding

A. De interventie eigenaar ontwikkelt een leefstijl-programma (ook wel interventie/behandeling) dat voldoet aan de eisen van het RIVM en ZN kenniscentrum.

B. De interventie eigenaar vraagt de beroepsgroep om inhoudelijk advies, beantwoording van vragen en ondersteuning in de ontwikkeling van het programma.

C. De interventie eigenaar voert de interventie uit in de (Nederlandse) praktijk en verzamelt gegevens over de uitvoering en de effectiviteit.

D. Het RIVM erkent de interventie op niveau II ‘Eerste aanwijzingen voor effectiviteit’ of hoger.

Beoordelingsproces ZN kenniscentrum huisartsenzorg/multidisciplinaire zorg

1. De interventie eigenaar vult het aanmeldformulier in op de ZN website met benodigde bijlagen:

  • Handleiding van het programma
  • Informatie vanuit de RIVM erkenningsprocedure
  • Ingevuld beoordelingskader
  • Eventueel andere informatie ter onderbouwing dat de interventie voldoet aan de voorwaarden. Graag hiernaar verwijzen vanuit het kader.

2. Het ZN Kenniscentrum huisartsenzorg/multidisciplinaire zorg controleert of de interventie

3. Indien aan een van de stappen of voorwaarden niet wordt voldaan of aanvullende informatie nodig is, ontvangt de interventie eigenaar per e-mail een terugkoppeling. De interventie eigenaar kan contact zoeken met de beroepsgroep voor ondersteuning in deze fase.

4. Voldoet de interventie aan de voorwaarden? Dan adviseert ZN aan de leden dat uw erkende GLI een aanspraak is uit de basisverzekering. Ook komt de interventie op de lijst met erkende GLI-programma’s die zijn opgenomen in het basispakket Zvw.

5. Daarna beslist de individuele zorgverzekeraar welke GLI-aanbieders – mogelijk met aanvullende criteria – gecontracteerd worden.

De doorlooptijd van het ZN beoordelingsproces varieert normaliter van 3-12 maanden en is sterk afhankelijk van de kwaliteit van aangeleverde informatie en of er een digitaal component is die getoetst moet worden.

Goedgekeurde interventies kunnen door ZN worden herbeoordeeld wanneer de regelgeving, de interventie of effectiviteit is veranderd. Twijfelt u of wijzigingen aan uw interventie effect hebben op de beoordeling? Ga hier dan over in gesprek of informeer ons over de wijzigingen.

Rollen en taakverdeling

Het is over het algemeen de taak van de zorgverzekeraars om te beoordelen of een behandeling een verzekerde aanspraak is onder de Zvw. Een van de criteria daarvoor is of de behandeling conform de stand van wetenschap en praktijk is. Bij de GLI is gekozen om het RIVM daarin een rol te laten spelen. Een onafhankelijke erkenningscommissie van het RIVM beoordeelt de kwaliteit, de effectiviteit en de uitvoerbaarheid van interventies. Het Loketgezondleven.nl biedt een overzicht van de erkende interventies en vermeldt daarbij het niveau van de erkenning. Zie hier de werkwijze van het RIVM voor de aanvraag van het erkenningstraject.

In het standpunt van het Zorginstituut over de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) uit 2009, staat dat de gecombineerde leefstijlinterventie een effectieve interventie is bij mensen met overgewicht en obesitas en dat de GLI onder de basisverzekering valt. Volgens het Zorginstituut kunnen nieuwe GLI-programma’s gezien worden als ‘technische varianten’ op deze al bewezen effectieve zorg.

Het toetsen aan de overige eisen van de Zorgverzekeringswet, op basis van de wetteksten, de duidingen van het Zorginstituut en aanvullende inhoudelijke eisen op basis van NZa-regelgeving, is de verantwoordelijkheid van de individuele zorgverzekeraars. Zij hebben ervoor gekozen om deze toetsing te laten plaatsvinden via een beoordelingstraject binnen Zorgverzekeraars Nederland. Het eindproduct van dit traject is een advies over de vraag welke leefstijlinterventies beschouwd kunnen worden als gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) en daarmee een verzekerde aanspraak zijn, conform de Zorgverzekeringswet. Het is aan de individuele zorgverzekeraars om daarna te bepalen of zij het nieuwe GLI-programma willen inkopen of niet.

Erkende GLI-programma’s

Er is een lijst met erkende GLI-programma’s die zijn opgenomen in het basispakket Zvw.

Meer informatie, contact en aanmeldformulier beoordeling

Algemene informatie over de Gecombineerde Leefstijlinterventie staat op de websites van het RIVM en Zorginstituut Nederland. Op de website van de NZa staat informatie over de bekostiging.

Heeft u vragen over de procedure van beoordelen nieuwe GLI-programma’s, dan kunt u zich wenden tot het volgende mailadres: gli@zn.nl.
Let op: dit mailadres is nadrukkelijk niet bedoeld voor vraagstukken omtrent contractering/zorginkoop/zorgbemiddeling van de GLI. Voor vragen over de contractering/inkoop/zorgbemiddeling kunt u contact opnemen met de individuele zorgverzekeraar.

Wilt u als interventie-eigenaar een nieuw GLI-programma laten beoordelen door ZN? Vul dan het aanmeldformulier in, inclusief gevraagde bijlages zoals het beoordelingskader.

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Vrouw aan het werk in de apotheek
Eerstelijns­zorg

Voorwaarden voor eigen digitale formulieren declaraties apothekers

Om declaraties van geneesmiddelen vergoed te krijgen door zorgverzekeraars vullen artsen en apothekers, en soms ook andere zorgverleners, formulieren in. Deze formulieren komen van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De ervaring uit de praktijk leert dat zorgverleners de formulieren digitaal maken. Om ervoor te zorgen dat deze formulieren alle benodigde informatie bevatten, zijn voorwaarden opgesteld waaraan deze formulieren moeten voldoen.

Vrouw bij de tandarts
Eerstelijns­zorg

Verminderen van ongewenste mijding van mondzorg vanwege financiële redenen

Eindverslag en aanvullende analyse over mijding van mondzorg om financiële redenen zijn beschikbaar.

Arts en patient in gesprek
Eerstelijns­zorg

Huisartsen en zorgverzekeraars maken nieuwe afspraken MTVP

Het anders werken in de praktijk met de mogelijkheid voor het nemen van meer tijd in de spreekkamer, is vanaf januari 2025 structureel verankerd in de basiszorg van huisartsen. Meer Tijd voor de Patiënt (MTVP), het landelijk programma dat in ongeveer een jaar tijd is uitgerold bij de huisartsen, wordt dan voor de huisarts structureel bekostigd. De brancheorganisaties in de huisartsenzorg en van de zorgverzekeraars hebben nieuwe afspraken gemaakt om MTVP verder door te ontwikkelen.

Bekijk alle berichten