Eerstelijns­zorg

Eerstelijnszorg is zorg die altijd toegankelijk moet zijn. Nu en in de toekomst.

Onderwerpen in dit dossier

Bij eerstelijnszorg gaat het bijvoorbeeld om zorg die geleverd wordt door de huisarts, fysiotherapeut, wijkverpleegkundige en apotheker. Om een goede toegang tot eerstelijnszorg en een gezond leven voor iedereen waar te kunnen blijven maken, moeten we de eerstelijnszorg anders in gaan richten. Ook het Integraal Zorgakkoord (IZA) benadrukt dat verandering in de eerstelijnszorg nodig is om de kwaliteit en betaalbaarheid te behouden.

Samen met andere partijen uit de zorg richt ZN zich onder andere op het versterken van de onderlinge samenwerking binnen de eerstelijnszorg. Het uitgangspunt is goede zorg voor de verzekerde waarbij de zorgprofessionals in goede onderlinge afstemming met het sociaal domein ook oog hebben voor het welzijn.

ZN is actief betrokken bij verschillende dossiers binnen de eerstelijnszorg:

Gerelateerde publicaties

Eerstelijns­zorg PDF

Algemene bepalingen eerstelijnszorg

Uitgelichte artikelen

Bekijk alle berichten
Medewerker en klant bij de balie in de apotheek
Eerstelijns­zorg

Werkafspraken Verantwoord Wisselen inhalatiemedicatie vastgesteld

Organisaties van patiënten, artsen, apothekers en zorgverzekeraars hebben werkafspraken gemaakt over het wisselen van inhalatiemedicatie.

Medewerkers van ZN op werkbezoek bij Mijzo
Eerstelijns­zorg

Zorgaanbieder Mijzo werkt aan toekomst wijkverpleging en ouderenzorg

Ouderen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen woning laten functioneren. Dat is een belangrijk speerpunt van Mijzo. Deze zorgaanbieder in de ouderenzorg en wijkverpleging ontwikkelde het programma Langer Actief Thuis (LAT). Mijzo houdt zich al geruime tijd bezig met het voorbereiden op de toekomst van de wijkzorg. Daarom is ZN op bezoek gegaan bij Mijzo om te leren hoe zij met deze materie omgaan.

Huisarts onderzoekt patient
Eerstelijns­zorg

Zorgverzekeraars waarborgen financiering Meer Tijd voor de Patiënt

In steeds meer huisartsenpraktijken kunnen patiënten die dat nodig hebben, langere consulten krijgen bij hun huisarts. De opschaling van de werkwijze Meer Tijd voor de Patiënt (MTVP) verloopt volgens verwachting. Ongeveer een kwart van de huisartsen is sinds april met MTVP gestart, per 1 juli volgt een tweede groep en per 1 januari 2024 zijn alle huisartsen in staat een MTVP-contract te sluiten. Zorgverzekeraars hebben vertrouwen in de werkwijze MTVP en zetten de huidige afspraken voort in 2024.

Bekijk alle berichten