Over zorgkantoren

Iedereen in Nederland heeft recht op goede, betaalbare en toegankelijke zorg. Zorgkantoren spelen hier een belangrijke rol in. Zij maken namelijk mogelijk dat iedereen met een indicatie voor de Wet Langdurige zorg, de Wlz, de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Zij doen dit door contracten te sluiten met aanbieders van langdurige zorg.
Vind een zorgkantoor

Voldoende aanbod in elke regio

Zorgkantoren maken met zorgaanbieders afspraken over de kwaliteit van de zorg en welke zorg zij kunnen leveren. Sommige vormen van zorg zijn zo specialistisch dat niet elke zorgaanbieder die kan bieden. Zorgkantoren zien er in dat geval op toe dat iedere regio toch voldoende aanbod heeft.

Zorgkantoren regelen dat mensen met een Wlz-indicatie de zorg krijgen die zij nodig hebben. Dat kan zorg in de eigen woning zijn of bij een zorgaanbieder. Kan iemand niet direct terecht bij een aanbieder die de voorkeur heeft? Dan regelt het zorgkantoor een plaats op een wachtlijst of, als dat nodig is, een crisisplek. Wanneer iemand de zorg zelf wil regelen met een persoonsgebonden budget (pgb), dan kan het zorgkantoor een pgb toekennen.

Er zijn verschillende zorgkantoren in Nederland. Deze zorgkantoren zijn verdeeld in regio’s. Waar iemand woont, bepaalt welk zorgkantoor de zorg regelt. Elk zorgkantoor is verbonden aan een zorgverzekeraar. Het zorgkantoor in de regio regelt de zorg voor iedereen in de regio. Welke zorgverzekeraar iemand heeft, staat daar los van.

Cliëntondersteuning

Iedereen met een Wlz-indicatie kan via het zorgkantoor gratis hulp krijgen van een cliëntondersteuner bij het regelen van langdurige zorg. Bijvoorbeeld wanneer iemand nog niet goed weet welke Wlz-zorg nodig is of welke zorgaanbieder de voorkeur heeft. Of wanneer iemand advies wil over verandering van Wlz-zorg.

Langdurige zorg aanvragen

Heeft u of uw naaste blijvend veel zorg nodig? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor langdurige zorg. Dat is geregeld in de Wet langdurige zorg (Wlz). Wilt u meer weten over langdurige zorg, hoe u die zorg kunt aanvragen, welke zorg u kunt krijgen en waar u terecht kunt voor hulp en advies? Ga dan naar www.zorgkantoor.nl.

Dit vind je misschien ook interessant

Bekijk alle berichten
Oudere dame arriveert in verpleeghuis
Langdurige zorg

Aanvulling landelijk inkoopkader 2022 en 2023 voor transitiemiddelen Wlz

VWS stelt voor 2022-2026 transitiemiddelen beschikbaar voor de Wlz om een aantal veranderingen in de langdurige zorg mogelijk te maken.

Man legt zijn arm om de schouder van zijn vrouw
Langdurige zorg

De cliëntondersteuner helpt de juiste weg te vinden

Een cliëntondersteuner helpt en adviseert mensen die zorg zoeken die bij hen past.

Verpleegkundige werkt op een tablet
Digitalisering

Belangrijke rol voor ZN bij einde faxgebruik in de zorg

In 2025 moet het definitief afgelopen zijn met het faxgebruik in de zorg.

Bekijk alle berichten